A CHILD IS BORN

A child is born is de titel van een serie schilderijen die ik maakte op de dag dat onze zoon geboren werd. Het verhaal van een man die net vader geworden is.

Na een bevalling van ruim 36 uur komen mijn vrouw, onze pasgeboren zoon en ik thuis uit het ziekenhuis. Mijn vrouw is tot op het bot versleten en onze zoon ligt vredig te slapen in zijn reiswieg. Ook ik loop op mijn laatste benen. Dat de jonge moeder moet gaan slapen, is meteen duidelijk. Het is ook duidelijk dat ik die nacht wakker blijf. Als er immers iets met ons kind zou gebeuren, dan moet er iemand bij hem zijn. De eerste uren vliegen voorbij, maar rond middernacht, ik ben dan al 48 uur op, krijg ik moeite om wakker te blijven. Televisie kijken of naar de radio luisteren is geen optie. Ik wil natuurlijk niemand wakker maken. Bovendien is alleen kijken en luisteren, onderuit gehangen op een bank, geen garantie om wakker te blijven.

A child is born

Net voor middernacht besluit ik om samen met mijn zoon naar de keuken te verhuizen om daar een serie schilderijen te maken. Een serie die het verhaal vertelt over zijn geboorte of althans hoe ik als zijn vader dit grote moment in een mensenleven ervaren heb. Terwijl hij diep ligt te slapen, maak ik zijn bijzijn de schilderijen en schrijf teksten die spontaan bij me opkomen op grote vellen papier. Tijdens het creatieve proces beleef ik de bevalling in feite opnieuw. Je vrouw die alles heeft moeten geven om ons kind te baren, de machteloosheid van de man. De man die alleen kan toekijken en kan steunen voor zover dat mogelijk is. Dat gevoel heb ik vastgelegd met acryl en oostindisch inkt op papier. De serie kreeg als titel ‘A child is born’. Meer weten? Stuur een mail.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

De liefde die je bij je draagt, vecht zich een weg naar buiten.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

Bewondering voor de afschuwelijke pijn die je doorstaat.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

Elke wee is en was, is en was. Elke wee is en was, is jij was ik.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

Eén centimeter is verder weg dan een reis om de wereld.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

Je overtreft me elke seconde 1000 maal.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

Oneindig veel keer.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

Knippen en scheuren is het offer dat je moet brengen.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

Je brengt het met liefde,  ons kind is gebaard.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

Alles wat uit je komt is mooi.

child born advandenboom schilderij kunstenaar crealism

Het wonder dat ons kind heeft gevoed.

A child is born is de meest dierbare serie schilderijen die ik in mijn leven gemaakt heb. Het is een visualisatie van de mooiste en grootste dag in mijn leven. En als ik de tekeningen bekijk en ze aanraak voel ik de emoties van dat moment terugkomen.

Ervaringen en moment vastleggen is iets wat de meeste mensen niet doen. Ze denken dat ze het wel herinneren, ze zijn bang om eraan te beginnen omdat ze bang zijn dat het niets wordt. Ik hoop dat ik met A child is born mensen kan inspireren om hun emoties te visualiseren. Misschien niet direct om te delen met de wereld, maar als kostbare herinnering.