Ik werk in meerdere stijlen en thema’s, omdat er in de wereld waarin we leven veel verschillende dingen zijn waar je je druk om kunt maken. Zaken die allemaal om een eigen visualisatie vragen. Ik beschik niet over de politieke macht om iets te veranderen. Evenmin heb ik de financiële middelen om alle misstanden in de wereld aan te pakken. Ik heb alleen mijn scheppende vermogen om mensen te inspireren om anders naar het leven te kijken. Daarom zie ik mezelf als crealist en niet als kunstenaar.
Met mijn werk wil ik de percepties van mensen beïnvloeden. Dit heeft te maken met mijn achtergrond als reclamemaker. Reclamemakers gebruiken creativiteit om een boodschap overtuigend over te brengen. Goede communicatie overtuigt de ontvanger op een inspirerende manier. Dat geldt voor mijn vrije werk nog meer dan voor mijn werk in opdracht. Ik probeer dus percepties te veranderen. En percepties gaan over hoe jij als mens de werkelijkheid ervaart, het zijn constructies in je hoofd. Lees hier meer over hoe dit werkt.
Anders kijken naar de wereld
Met mijn vrije werk wil ik de kijker inspireren om anders naar het leven te kijken. Naar hun eigen leven en naar het leven om hen heen. Om dat te bereiken, werk ik daarom met thema’s rondom een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld leiderschap of de aanslag op de MH-17. Anders kijken naar de wereld betekent ook, dat ik anders kijk naar creativiteit. Ik wil mijn kennis en ervaring die ik opgedaan heb in de wereld van marketing communicatie toepassen in de wereld van kunst. Kunst die je aan het denken zet. Anders kijken naar creativiteit houdt bovendien in dat ik de vrijheid heb om te experimenteren met materialen en technieken. En dat is weer nodig om mijn ideeën op een unieke manier te visualiseren.
Elk thema is anders, elke uitwerking is anders
Zoals je zult begrijpen vragen de verschillende onderwerpen om een andere vormgeving omdat ze allemaal een andere lading hebben. Per thema hoort dus ook een andere wijze van executie, wat zorgt voor de grote diversiteit in mijn werk. Soms kies ik voor een realistische uitwerking en dan weer voor een meer abstracte vorm. Ook maak ik gebruik van verschillende technieken en gebruik ik verschillende materialen. Van papier tot steen, van olieverf tot inkt. Mensen die mijn atelier bezoeken zijn dan ook verbaasd over de variatie in mijn werk. Ze krijgen het gevoel dat ze kijken naar het werk van meerdere kunstenaars.
Vorm volgt inhoud.
Zoals hierboven beschreven, bepaalt het thema (idee en boodschap) dus de vorm. Een voorbeeld van zo’n thema zijn mijn Dreamscapes, een serie olieverf schilderijen van landschappen waarbij de kijker bepaalt wat de locatie is. Het zijn geen realistische of bestaande landschappen, hoewel ze dat wel zouden kunnen zijn. Een ander voorbeeld is Homeland, dat is geïnspireerd op de verschillende lock downs tijdens de Corona crisis en op de schaarste die er ontstond. De serie laat zien wat je kunt doen als je alleen maar papier en inkt tot je beschikking hebt. Bij het thema van depressie naar bevrijding, een serie die gaat over mijn poging tot zelfmoord en hoe ik mijn depressiviteit heb overwonnen, heb ik gekozen voor een rauwe en ongenuanceerde uitwerking. De tekeningen zijn in zwart/wit en rood, een mengeling van verdriet, eenzaamheid en woede, eindigend in een wit blad (als nieuw begin).
Het gaat niet alleen over het beeld.
Als je de verschillende thema’s op mijn site bekijkt, moet je het werk dus niet alleen beoordelen op wat je ziet, maar moet je beoordelen op wat het met je doet. Bij mij gaat het dus niet alleen om het beeld, maar met name om de boodschap. De ontvanger die meegaat in het verhaal is iemand die begrijpt dat de werkelijkheid een constructie van ervaringen en aannames is. Dat zijn mensen die hun leven een wending kunnen geven. Mensen die in staat zijn om een eigen realiteit te creëren. En dat is een vrijheid die ik ieder mens gun. Wil je meer weten over mijn werk, neem dan contact met mij op