WEG VAN DE WERKELIJKHEID

Weg van de werkelijkheid is de titel van een serie schilderijen waarmee ik in december 2015 ben begonnen. Ik kwam op het idee omdat miljoenen mensen uit het Midden-Oosten op de vlucht sloegen, wat onzekerheid in Nederland met zich meebracht. Onzekerheid die ervoor zorgde dat ook in onze wereld mensen gaan vluchten. Ze doen dit misschien niet letterlijk, maar ze vluchten in een eigen veilige wereld. Ze vluchten in hun eigen realiteit.

Persberichten

In de schilderijen is een strook met tekst opgenomen. Deze vorm heb ik niet zelf bedacht, maar is identiek aan de vorm van persberichten die persbureaus vroeger naar kranten en magazines stuurden. Dan heb ik het over de tijd van de fotofax en telex. De tekst vertelde waar en wanneer de foto gemaakt was en wat er op het beeld te zien was. Ik heb hier mijn eigen invulling aan gegeven. Plaats en datum zijn blijven staan, maar de tekst beschrijft in dit geval de gebeurtenis niet door de ogen van een journalist, maar door de ogen van een kunstenaar.

Weg van de werkelijkheid

Met de serie wil ik de toeschouwer anders naar de realiteit laten kijken. De aanslagen in Parijs, Brussel, Nice en Ankara zorgen ervoor dat we met z’n allen geconfronteerd worden met de harde werkelijkheid. Als toeschouwer vallen we van de ene in de andere verbazing, eindigend in verbijstering. Het maakt ons onzeker over de toekomst. Dat maakt ons weer bang en daarom gaan we op zoek naar houvast. En omdat we de realiteit niet aankunnen, vluchten we allemaal nog meer in onze ‘eigen’ wereld. De een vlucht in schoonheid, de ander in barbaarsheid.

Oproep tot bezinning

Met deze serie probeer ik duidelijk te maken dat de wereld er ook heel anders uit zou kunnen zien, als mensen op zoek zouden gaan naar wat hen verbindt en niet wat hen scheidt. En politici spelen in op deze vluchtgevoelens en zorgen voor een verdere verwijdering.

Begin januari 2017 is het laatste beeld uit de serie gereed. Het betreft de moord op de Russische ambassadeur in Ankara. Dit beeld wordt later dat jaar gekozen als de winnende foto van Worldpressfoto 2016. Op mijn blog kunt u hierover meer lezen.

Weg van de werkelijkheid vluchten in schoonheid ad van den boom
VLUCHTEN IN SCHOONHEID

vluchten in het verleden weg van de werkelijkheid vladimir poetin ad van den boom
VLUCHTEN IN HET VERLEDEN
vluchten in wanhoop ad van den boom
VLUCHTEN IN WANHOOP
Weg van de werkelijkheid portret prince schilderij van den boom
VLUCHTEN IN VERDOVING
Weg van de werkelijkheid portret schilderij advandenboom.com
VLUCHTEN IN VERSCHILLEN
Weg van de werkelijkheid catwalk schilderij advandenboom.com
VLUCHTEN IN VORM
Vluchten in haat weg van de werkelijkheid Ad van den Boom
VLUCHTEN IN HAAT

Weg van de werkelijkheid juli 2016

weg van de werkelijkheid portret Yolanthe Cabau
VLUCHTEN IN GLAMOUR
Weg van de werkelijkheid angela merkel portret schilderij ad van den boom
VLUCHTEN IN TELEURSTELLING
Weg van de werkelijkheid ad van den boom vluchten schilderij
VLUCHTEN IN BARBAARSHEID