Homeland
Homeland start voor mij als in maart 2020 de lock down wordt afgekondigd. Het coronavirus heeft Nederland hard geraakt. We mogen niet meer weg, samen winkelen is verboden en dat geldt ook voor wandelen in het bos. De grenzen van het land worden gesloten en op een bepaald moment volgt ook nog een avondklok. Daarmee wordt mijn wereld net zo groot als het huis waarin ik woon. En dat geldt niet alleen voor mij, maar voor 17 miljoen mensen in Nederland.
Tekenen maakt mij blij
Net zoals alle andere mensen vraag ik me af hoe het allemaal verder zou gaan. Winkels worden leeg gekocht en er zou een groot tekort aan alles ontstaan. Mensen sterven en de intensive care afdelingen raakten overvol. Alles wat zo vanzelfsprekend leek, was in een keer verdwenen.
Wanneer ik niets meer kan maken, hoef ik ook niet meer te leven. Creëren is voor mij een eerste levensbehoefte. Stel je nu eens voor dat ik geen verf en doeken meer kan kopen, wat blijft er dan over om iets te creëren? Pen en papier en verder niets. Zo ontstond het idee om te gaan tekenen. Met zo min mogelijk middelen iets maken, waar jezelf blij van wordt.
Verlangen naar vrijheid
Je gaat in je atelier zitten en wat ga je dan maken. Ik kwam er al snel achter dat ik buiten miste, de natuur om me heen. De bomen, de heide, de zee. De steden en dorpen waar ik graag kom om een museum te bezoeken of t winkelen. Die dingen miste ik het meest. Dat zijn dan ook de onderwerpen geworden die ik ben gaan tekenen. En omdat je met een pen ook kunt schrijven, kwamen er in de tekeningen teksten te staan.
Homeland
Die ‘nieuwe’ wereld heb ik voor mezelf dus Homeland genoemd en dat is tevens de titel van een aantal tekeningen die ik in die periode van ‘ gevangenschap’ gemaakt heb.
De natuur wil ons een verhaal vertellen, maar we zijn zo ver weg van onze eigen essentie komen te staan dat het voor ons onmogelijk is geworden om dat te horen. Mijn achternaam is Van den Boom en daarmee onlosmakelijk verbonden met de natuur en bomen in het bijzonder. Naast landschappen, ben ik ook gestart met het maken van dorps- en stadsgezichten van plaatsen die een speciale betekenis voor mij hebben.
Beeld en woord vormen samen het verhaal. De werken hebben een boodschap om de wereld vreedzamer, duurzamer en eerlijker te maken. Het zijn daarmee vaak statements die soms ook politiek geladen zijn. De kijker kan de boodschap negeren of er iets mee doen. Lees hier het verhaal in de Gooi- en Eemlander.
Inmiddels zijn er een aantal tekeningen verkocht en zijn er tekeningen gemaakt in opdracht.
Ik wil leven in een vreedzame wereld, laten we die samen creëren.
Het verhaal dat ik je wil vertellen begint diep in de aarde. Het gaat over betekenis en diepere gevoelens. Over liefde en vasthoudendheid vanuit de overtuiging dat je rijker wordt door te geven en niet te nemen. Ik geef zuurstof in de hoop dat je diep van binnen bent zoals ik.
Wanneer je anders kijkt naar de werkelijkheid ontwerp je gebouwen die bijzonder zijn. Het zijn de iconen van Dudok. Ontworpen vanuit de gedachte om de wereld mooier achter te laten. Als je ziet waar anderen kijken, dan wordt niet alleen het oog, maar ook de ziel verlicht. Prints zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Het originele formaat is 70 x 70 cm. Neem voor informatie contact met me op.
De stilte van de nacht werd doorbroken door een klok van brons. Mensen die in de stad woonden hoorde die klok niet omdat die bij het leven hoorde. En zo hoorden zij niet dat die klok op een nacht niet meer luidde omdat de klokkenluider niet meer in tijd geloofde. Hij was ervan overtuigd dat het leven leefde in het tempo van het leven en vanaf die dag was het stil in de stad.
Als in Domburg de meeuwen krijsen van plezier en de zon verdwijnt in je glas, dan hoor je in de bubbels van de champagne de vissen lachen. Ad van den Boom 2020
Waar beeld en geluid in elkaar opgaan en mensen in vervoering brengen, waar jong en oud samenleven in het groen onder een zon die verder reikt dan de Vitus en waar de heide een zee van liefde is die het dorp omringt.
De zon glinstert in straten die grachten heten, hoog in de lucht wekken meeuwen de stad en op de Dam slenteren duiven als toeristen rond. Welkom in Amsterdam.
Midden in het groen ligt een dorp op de weg van straks en toen, waar ver weg dichtbij is en dichtbij ver weg, waar tijd klopt in het ritme van het leven. Hilversum 2020
De Schepper heeft van ons allemaal scheppers gemaakt van ons eigen leven en sommigen van ons hebben daar de kunst van het leven van gemaakt. Galerie Het Noorderlicht Domburg. Homeland 2020