De leugen regeert

leugen,beatrix,portret,advandennboom,

Portret Prinses Beatrix

‘De leugen regeert’ is een uitspraak van Koningin Beatrix aan het eind van de vorige eeuw. Haar woorden zijn vandaag de dag nog actueler dan in die tijd.

Politici die dingen beloven die ze niet kunnen waarmaken. Bedrijven die beweren maatschappelijk verantwoord te ondernemen en er alles aan doen om geen belasting te betalen. Non-profit organisaties die hun ondernemingsdoelen boven maatschappelijke doelen stellen.

Fake news om kiezers te beïnvloeden of gewoon om de publieke opinie te manipuleren. Naast fake news krijgen we ook fear news voorgeschoteld. Berichten die de burger moeten voorbereiden op conflicten waarvan niemand weet of ze echt bestaan.

De uitspraak van Koningin Beatrix was voor mij toentertijd inspiratie om er een column aan te wijden in Change Your Perspective. Een digitale nieuwsbrief die tweemaandelijks verscheen en ging over ontwikkelingen in de wereld van marketing en communicatie.

In mijn column kwam ik tot de conclusie dat reclame eigenlijk het enige in de wereld was, waar mensen op kunnen vertrouwen. Van reclame weet namelijk iedereen dat het ‘fake’ is. “The truth well told” vind ik misschien nog wel de beste omschrijving.

Een leugen blijft niet zonder gevolgen

Overdrijven mag in de reclamewereld niet meer. Reclamemakers of merken die de waarheid verdraaien worden aan de schandpaal genageld. De Liegebeestverkiezing van Wakkerdier is daar een mooi voorbeeld van. Reclamemakers die waarden en normen overschrijden, worden door de reclamecodecommissie op de vingers getikt. Fabrikanten van homeopathische middelen mogen niets meer beloven als het niet bewezen is. Disclaimers bij financiële producten moeten voorkomen dat consumenten de verkeerde keuzes maken.

Waarom mag de rest van de wereld liegen en waarom moet reclame eerlijk zijn? Is dat niet de omgekeerde wereld? Zou er geen onderscheiding moeten komen voor het bedrijf dat zich maatschappelijk betrokken voordoet, maar het niet is? Moet elke nieuwsuitzending niet met de waarschuwing beginnen dat het nieuws nep kan bevatten? Zou elke sportwedstrijd niet met de melding moeten beginnen dat er mogelijk doping is het spel is? En waarom staat er onderaan een verkiezingsbiljet niet in grote zwarte letters vermeld dat een verkiezingsbelofte geen garantie is?

Elke boodschap die on- of offline gecommuniceerd wordt, zou voorzien moeten worden van een waarschuwing. Maar dat gaat natuurlijk niet gebeuren. We zullen moeten accepteren dat de leugen in alle hoeken van de samenleving regeert, behalve dan in de wereld van reclame. En terwijl ik dit schrijf, ben ik opnieuw trots dat ik in die wereld werkzaam ben.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Laat een reactie achter